Naar inhoud

MVO en duurzaamheid Virupa's way-of-working

Image00008

Bij Virupa hechten we veel waarde aan de gezondheid van onze planeet en het welzijn van mensen. Precies om deze reden zijn wij ons bewust van onze verantwoordelijkheden omtrent het milieu en onze medewerkers. Dit betekent dat wij ons naast het uitvoeren van onze werkzaamheden ook continu inzetten voor mens en milieu. Hiervoor hebben wij dan ook een beleid opgesteld vanuit de pijlers People, Planet & Profit. Op deze pagina hebben wij onze belangrijkste activiteiten en punten voor wat betreft ons beleid beschreven. Naast het bewerkstelligen van een positieve impact op mens en milieu, hopen wij ook andere bedrijven met dit beleid te inspireren.

Virupa08672

Ons beleid People

Stage- en leerbedrijf

Ieder jaar vinden leerlingen van diverse opleidingen hun weg naar Virupa voor het opdoen van een eerste werkervaring. Mede door het inzetten van deze stages proberen wij jongeren enthousiast te maken voor de mogelijkheden die onze branche te bieden heeft.

Inzetten van Wajong jongeren en medewerkers sociale werkplaatsen

Mede door onze grote verscheidenheid aan verschillend niveau van werk kan Virupa jongeren die een beperking hebben voorzien van een arbeidsplaats. In samenwerking met een aantal instanties en organisaties stellen wij deze medewerkers in staat om in een tijdelijke periode in eigen tempo ervaring op te bouwen. Na deze periode stromen deze medewerkers door naar de reguliere arbeidsmarkt.

Planet

Materialen en afval

Afvalscheiding en recycling

Alle afvalstromen binnen Virupa worden volledig gescheiden ingezameld en gerecycled. Zo wordt al het afvalhout gebruikt voor het maken van brandstofkorrels voor energiecentrales. Ook verschillende kunststoffen worden op type ingezameld en gerecycled. Aluminium sandwich panelen die veelvuldig worden toegepast in de sign industrie en die bestaan uit twee lagen aluminium en een kunststoflaag worden door de afvalverwerker gescheiden waardoor ook deze grondstoffen opnieuw bruikbaar zijn.

Circulariteit

Refuse: wat doet Virupa om het gebruik van grondstoffen te voorkomen?

In ons partnership met klanten behoort normaliter ook een vaste cyclus waarin we minimaal 1x per jaar in de winkels/ op locatie samen beoordelen wat slimmer, beter en/of goedkoper kan. Hierbij bekijken wij of items op een locatie nodig zijn, of ze echt bijdragen aan het doel van onze klanten en of de materialen ‘fit-for-purpose’ zijn. Daarnaast wordt per project kritisch bekeken wat de maximale verpakkingseisen zijn om onnodige verspilling van verpakkingsmateriaal te voorkomen.

Reduce: het gebruik van grondstoffen beperken bij de productie

Door gebruik te maken van geavanceerde “nesting” software is Virupa in staat om materialen zo efficiënt mogelijk in te delen zodat minder snijafval ontstaat.

Daarnaast gaan materialen die “over” zijn naar scholen die deze gebruiken voor het opleiden en trainen van nieuwe medewerkers.

Tenslotte biedt Virupa actief digitale signage oplossingen aan om de traditionele materiaalstromen bij klanten te reduceren.

Re-use: hoe gaat Virupa om met het hergebruik van producten in zijn geheel?

Dit is afhankelijk van de wensen/ eisen van de klant. Virupa gaat eerst bij de klant na of retourmaterialen die nog functioneren mogen worden hergebruikt voor andere winkels/ afnemers of niet. Virupa stimuleert en faciliteert wel hergebruik van materialen bij klanten zelf.

Repair: onderhoud en reparatie bij Virupa

Virupa beschikt over een professionele service & onderhoudsorganisatie met als doel om de levensduur van bestaande installatie te verlengen (preventief en correctief onderhoud).

Refurbish: het opknappen van producten

Om investeringen te reduceren zullen zover mogelijk altijd reparaties worden uitgevoerd / geadviseerd aan onze klanten. Denk hierbij aan lichtreclames en winkelmeubilair.

Re-manufacture: nieuwe producten maken van (onderdelen van) oude producten

Virupa biedt restmaterialen aan aan scholen en bedrijven die deze restmaterialen gebruiken om hier andere producten van te maken (bv. bisonyldoeken / zeilen / plaatmaterialen).

Recover: energieterugwinning uit materialen

Voor zover bekend en gecontroleerd kan worden door Virupa wordt het restafval aangeboden aan energie verbrandingscentrales.


Duurzame innovaties

Bij Virupa proberen wij zoveel mogelijk met onze klanten mee te denken. Ook op het gebied van duurzaamheid. Zo breiden wij ons assortiment voortdurend uit met duurzame producten en innovaties. Tevens lichten wij onze klanten bij het ontwikkelen van op maat gemaakte producten in over de mogelijkheden voor het toepassen van duurzame materialen. Hieronder hebben onze store supporters enkele van onze duurzame innovaties voor jou uitgelicht.

Virtex 2

VirtexWall wandbekleding

Onlangs heeft Virupa - The Store Supporters een nieuwe duurzame oplossing voor het naadloos bekleden van wanden op de markt gebracht. Dit gloednieuwe product van Virupa genaamd VirtexWall is een duurzaam en milieuvriendelijk textiel'behang'. Naast de luxe uitstraling van het behang en de mogelijkheid om het te voorzien van jouw eigen haarscherpe, fullcolour print heeft het namelijk ook diverse duurzame aspecten. VirtexWall is:

  • PVC-vrij
  • Recyclebaar
  • Geprint met ecologische inkten

Wil jij meer weten over onze duurzame VirtexWall wandbekleding? Lees dan gerust onze blog over dit product.

Nieuw: VirtexWall wandbekleding

Akoestische panelen op maat

Ook heeft Virupa sinds kort een duurzame oplossing voor het verhelpen van geluidsproblemen in bijvoorbeeld kantoor(panden), winkels en horecabedrijven in haar assortiment. De nieuwe akoestische panelen van Virupa zijn geluidsabsorberend, te voorzien van een gepersonaliseerde full colour print én ook nog eens duurzaam! Zo worden deze akoestische panelen (voor 90%!) gemaakt van de katoenen vezels van gerecyclede spijkerbroeken.

Meer weten over onze duurzame akoestische panelen op maat? Lees meer in onze blog over dit gloednieuwe Virupa product.

lEES DE BLOG

Akoestisch Paneel
Image010

Energieverbruik

Op het gebied van energie wordt de organisatie gestimuleerd om het verbruik zo laag mogelijk te houden. Dit betekent reductie in gebruik van verlichting maar ook bij de aanschaf van bijvoorbeeld computer apparatuur wordt gekeken naar de meest efficiënte oplossing. Het serverpark van Virupa welke in het verleden bestond uit maar liefst 9 verschillende servers is inmiddels door de laatste technieken op IT gebied terugbracht naar 2 servers.

Reductie papierverbruik

Door investeringen in het ERP pakket wordt de benodigde informatie die noodzakelijk is voor de aansturing van de gehele organisatie zoveel mogelijk gedigitaliseerd. De hoeveelheid papier die wordt gebruikt bij informatieoverdracht is afgenomen en het doel blijft om deze verder te reduceren.

Voertuigen

Mede door onze montagediensten bezit Virupa de nodige voertuigen. Bij iedere vervanging van een voertuig wordt geïnvesteerd in de allerlaatste beschikbare motortechniek die helpt bij het terugdringen van het brandstofgebruik en CO2 uitstoot. Onze bedrijfsbussen zijn voorzien van de laatste Euro6 motoren en voldoen aan de scherpste regelgeving op dit gebied.

Profit

De store supporters van Virupa geloven dat investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen zich zal terugbetalen en bijdragen aan de continuïteit van ons bedrijf. Daarom blijft Virupa zich onverminderd inzetten voor mens en milieu. Hierbij is gezond ondernemerschap steeds ons uitgangspunt.