Naar inhoud
blog

Kijkje achter de schermen: kleurenmanagement bij Virupa Altijd visueel dezelfde kleuren op alle communicatiedragers.

Door: info@virupa.nl
Pantone Colors Fashion Design Tools

Kleurenmanagement: een kritisch proces waar de store supporters van Virupa veel oog voor hebben. Wat houdt dit precies in en wat is het doel hiervan?

Bij Virupa zorgen wij ervoor dat de (formule)huisstijl en/of corporate identity van onze afnemers optimaal tot hun recht komt. Wij dragen zorg voor een éénduidige uitstraling en een consistent kleurenmanagement over alle materialen en toepassingen heen. Op deze manier garanderen we bv. dat de rode kleur in jouw logo altijd precies de juiste kleur rood is, ongeacht het materiaal waarop dit gedrukt of geprint is en ongeacht de techniek die hiervoor gebruikt is.

Speciaal hiervoor ontwikkelen wij zorgvuldig samengestelde kleurenreferentiesets voor alle materialen waarop de huisstijlkleuren en/of de logo's van jou als afnemer zichtbaar zullen zijn. Kwaliteitsbewaking die je van een partner als Virupa mag verwachten.

Aangezien we vorig jaar een volledig nieuw machinepark hebben gekregen hebben we dit kleurenmanagementproces net weer helemaal doorlopen voor en met onze afnemers. Een mooi moment om je een kijkje achter de schermen te geven!

Het belang van kleurenmanagement voor jouw huisstijl en uitstraling.

Bij iedere huisstijl en winkelformule horen natuurlijk bepaalde vastgelegde kleuren: 'Hema rood' of 'Jumbo geel' bijvoorbeeld. Om de identiteit van het merk te waarborgen is het uiterst belangrijk dat elke sign- en communicatiedrager visueel dezelfde huisstijlkleuren heeft. Dit is echter best een uitdaging, want als je een bepaalde kleur op verschillende materialen print leidt dit onherroepelijk tot een verschil in kleur. Dat is nou precies wat wij bij Virupa met ons kleurenmanagementsysteem voorkomen!

Naast het verschil in basismateriaal waarop geprint wordt, kan ook het verschil in type digitale printers van invloed zijn op de uitstraling van een kleur. Niet iedere printer heeft namelijk hetzelfde kleurenbereik en iedere printer heeft weer eigen unieke printeigenschappen.

Indien wij dus communicatie verzorgen voor afnemers geprint op verschillende materialen en op verschillende printers, zorgen we er altijd voor dat we de kleurinstellingen op de printers zodanig optimaliseren zodat de visuele uitstraling identiek is. Een zorgvuldig en tijdrovend proces van proefprinten, optimaliseren, beoordelen, aanpassen en zo verder. Net zo lang tot we een visuele match hebben die we kunnen vastleggen voor komende productie-runs.

De volgende stap is dat we daar finale proefprints van maken die we nauwkeurig coderen en verzamelen in een fysieke kleurenreferentieset. Deze set wordt samen met onze afnemers nauwkeurig beoordeeld waarna de specificaties zorgvuldig digitaal worden vastgelegd. De laatste stap is de productie van de finale kleurenreferentiesets. Enerzijds voor onze printoperators intern om aan de machine hun checks te kunnen doen, anderzijds voor onze afnemers om de kleurkwaliteit van toekomstige communicatiematerialen mee te kunnen beoordelen.

Virupa08672
Pantone Colours

Bij Virupa werken wij voornamelijk met PMS (Pantone Matching System) kleuren. Dit is een kleurensysteem waarin kleuren een specifiek nummer hebben. Deze nummering is overal ter wereld hetzelfde en daardoor weten wij altijd precies welke kleur waar in het print/drukwerk gebruikt moet worden.

Onze printers worden ingesteld volgens CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en Key (= zwart)) kleuren. Dit zijn de vier basis inktkleuren die nodig zijn om een full colour print te maken. Met deze kleuren kan dus elke kleur geprint worden door een specifieke hoeveelheid van elke van de vier kleuren toe te voegen. Op basis van de PMS kleuren die wij aangeleverd krijgen van onze afnemers, vertalen onze printexperts dit naar de juiste CMYK waardes op onze printers. Dit zodat visueel altijd precies de juiste kleur wordt afgedrukt op de gebruikte specifieke basismaterialen.

Virupa's kleurenreferentiesets kleurstalen in een compact doosje

Kleurenreferentiesets zijn beschikbaar voor onze printoperators voor onze eigen interne kwaliteitschecks maar ook voor onze afnemers. Uitgewerkt op borden met daarop kleurstalen van de verschillende materialen en/of in compacte kleurenstaal-boxen met daarin vierkante kleurenstaaltjes in A5 formaat.

Het voordeel van losse A5 stalen in de box is dat het op deze manier nog makkelijker is om te controleren of de huisstijlkleuren op de diverse communicatiedragers precies met elkaar overeenkomen. De verschillende kleurenstalen kunnen eenvoudig uit de box gehaald worden en op de geprinte sign- en communicatie producten gelegd worden om te beoordelen.

Img 60229953

Virupa staat voor je klaar!

Wij staan graag voor je klaar als het gaat om het tot leven laten komen van jouw winkelformule en huisstijl. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over ons kleurenmanagementproces of over onze nieuwe kleurenreferentiesets? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar (+31) (0) 543 494400, een mail te sturen naar info@virupa.nl of het contactformulier in te vullen via de onderstaande link.

Neem contact op