Zo pak je bewegwijzering op kantoor aan (tips) Ontdek de opties en mogelijkheden
Door: info@virupa.nl
Bewegwijzering is als het ware het eerste aanspreekpunt voor je klanten. Het is het allereerste wat ze zien als ze aankomen bij jouw kantoor en ook het allerlaatste als ze weer wegrijden. Professionele en duidelijke binnen- en buitenbewegwijzering is dan ook essentieel om je bezoekers en medewerkers zich welkom te laten voelen en een goede indruk achter te laten. Goede bewegwijzering helpt bezoekers en medewerkers de meest efficiënte route naar de plek waar ze moeten zijn te vinden. Zo voorkom je onnodige frustratie bij bezoekers van jouw kantoorpand. In deze blog ontdek je waar goede bewegwijzering op kantoor aan moet voldoen en wat de mogelijkheden zijn.
Tips voor bewegwijzering op kantoor Kleurgebruik en leesbaarheid
Bij het ontwerpen van bewegwijzering is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat bezoekers alles al van ver goed kunnen lezen en begrijpen. Zo is het belangrijk om een duidelijk en goed leesbaar lettertype uit te kiezen en na te denken over de lettergrootte.
Zorg er ook voor dat je niet teveel informatie op één communicatiedrager laat zetten en maak gebruik van gestandaardiseerde (internationaal goedgekeurde pictogrammen ISO 7001) of eenvoudige symbolen en tekens. Symbolen ondersteunen namelijk de leesbaarheid en nemen niet veel ruimte in beslag. Dan is het voor de leesbaarheid ook nog belangrijk om naar kleurgebruik te kijken. Je wilt dat het contrast tussen de achtergrond en de kleur van de letters hoog is, zodat de tekst goed leesbaar is.
Met kleuren kun je ook gemakkelijk en duidelijk bepaalde routes en/of afdelingen in je kantoorgebouw aangeven. Wellicht kun je bepaalde afdelingen bijvoorbeeld een eigen kleur geven, zodat mensen gemakkelijk kunnen onthouden en zien op welke afdeling ze zich op dat moment bevinden.

Logische en duidelijke plek
Naast het kiezen van een duidelijk lettertype, de lettergrootte en de juiste kleuren is het ook belangrijk om na te denken over de plekken waar je de bewegwijzeringselementen wilt plaatsen. Je wilt namelijk niet dat bezoekers van jouw kantoor naar de bewegwijzering moeten zoeken.
Virupa kan jou helpen met het maken van een solide bewegwijzeringsplan dat gebaseerd is op logische touchpoints van de bezoekers van jouw kantoor. Bij het maken van dit plan verplaatsen wij ons in de verschillende doelgroepen die jouw pand bezoeken en denken wij aan de plekken waar ze binnenkomen en bewegwijzering nodig hebben. We kijken o.a. naar de verkeersstromen binnen en buiten jouw kantoor en de verschillende ruimtes in jouw pand. Ook is het belangrijk om rekening te houden met kruisingen en splitsingen in en rondom jouw kantoorpand. Op deze plekken raken bezoekers vaak in de war en vragen ze zich af waar ze precies heen moeten. Op deze touchpoints wil je je bezoekers extra goed helpen met duidelijke bewegwijzering.
Bewegwijzering is echter niet alleen noodzakelijk op verwarrende plekken als splitsingen en kruisingen, maar ook onderweg naar de plaats van bestemming. Jouw bezoekers willen graag bevestiging dat ze goed lopen. Met de juiste bewegwijzering langs routes kun jij ze de bevestiging geven waar ze naar zoeken.
De juiste belichting en bewegwijzeringselementen
Een ander belangrijk onderdeel van bewegwijzering is de belichting. Bij het plaatsen van bewegwijzering is het noodzakelijk om naar het licht in de ruimte te kijken. Je wilt namelijk dat de bewegwijzeringselementen goed leesbaar zijn en opvallen. Virupa kan je eventueel ook helpen met het verlichten van jouw bewegwijzeringselementen.
Bovendien is het ook noodzakelijk om te belissen welk type communicatiedrager je waar wilt plaatsen. Er zijn tal van mogelijkheden waaruit je kunt kiezen en Virupa helpt jou graag met het identificeren van de logische touchpoints en de verschillende bewegwijzeringselementen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor analoge bewegwijzering zoals informatiezuilen voor binnen en buiten, beletteringen op ramen of wanden, bebording buiten gebouwen en informatiezuilen.
Daarnaast is het ook mogelijk om digitale communicatiedragers in te zetten, waaronder digital signage op kleine of grote schermen, LED walls of beamer projecties. Bij het ontwerpen en realiseren van de bewegwijzeringselementen houdt Virupa naast leesbaarheid uiteraard ook rekening met zaken als corporate identity en herkenbaarheid.

De hoogte waarop de elementen worden geplaatst
Ten slotte is het goed om te bedenken op welke hoogte de bewegwijzeringselementen moeten komen te hangen. Wil jij bijvoorbeeld dat je bezoekers de informatie al van veraf kunnen lezen (denk aan bewegwijzering/navigatie op de parkeerplaats van je kantoor)? Dan is het belangrijk dat de elementen hoog hangen (rond de 220 cm). Gaat het om informatie die bezoekers van dichtbij moeten kunnen lezen (denk bijvoorbeeld aan naambordjes)? Zorg er dan voor dat de elementen op ooghoogte (140-160 cm) hangen.
Heb je vragen over bewegwijzering of wil je graag meer weten over bewegwijzering van Virupa? Neem dan eens een kijkje op onze Wayfinding pagina en Bewegwijzering voor kantoren pagina. Voor inspiratie en voorbeelden van bewegwijzeringsprojecten op het gebied van kantoorgebouwen kun je de onderstaande referenties bekijken: